10 Mayıs 2014 Cumartesi

GRAZİE ZANETTİ!





 Bundan önceki yazım İtalyan futbolu ve geçmişte sahip olduğu efsaneler ile ilgiliydi. Bazıları orada en başından beri oynayıp önce bir yıldız ardından bir efsane oldu, bazıları bir yıldız olarak gelip bir efsane olarak veda etti.
O yıldızlar teker teker ya ayrıldılar ya da İtalya'da emekli oldular... Maldini, Nedved, Shevchenko, Seedorf, Nesta, Gattuso... Bunlar sadece bazıları. İşte bugün de o efsanelerden birisi 19 yıldır oynadığı İtalya'ya veda etti.

 Bir Inter efsanesi olan "El Tractor" İtalya'ya bir genç adam olarak gelmişti. 22 yaşında Çizme'ye ayak basan Zanetti buradan 19 yıl boyunca ayrılmadı ve futbolu da efsaneleştiği yerde ve efsaneleştiği forma altında bıraktı, Inter forması ile. 19 yıl boyunca bir genç adamdan, bir yıldıza ardından bir efsaneye dönüştü. Traktör gibi bir efsaneye! Gücü ve dayanıklılığından dolayı ona Traktör lakabını taktılar. O da yıllara meydan okuyan bir traktör gibi 19 yıl boyunca gerek sağ tarafta bir ileri bir geri gitti, gerek orta sahada bir traktör gibi sahayı sürdü. Gerektiğinde bir pantolona "yama" olan parçalar gibi takımına yama oldu ve ne tarafta eksik varsa orayı halletti. Inter ile 5 Serie A kupası kazanan Zanetti, daha sonra İtalyan medyası tarafından "Il Capitano" (Kaptan) lakabını aldı. 

 Kariyerinde 1112, Inter ile 851 maça çıkan Zanetti bu alanda bir rekora sahip. Kendisi başardıkları ile belki de Serie A'nın gördüğü en büyük "İtalyan olmayan" efsane. 90'larda doğan Inter taraftarları için bir ikon. Inter ile toplamda kazandığı onun ne kadar büyük bir oyuncu olduğunun göstergesi. Çoğu İtalyan takımı efsanesi gibi takımını asla terk etmeyen Zanetti türünün son örneklerinden. Malum paranın ve başarının her şeyden çok önemsendiği bugünlerde hangi oyuncu Zanetti ve diğer efsaneler gibi sadık olacak oyuncu yok denecek kadar az. Zaten bu yüzden o ve onun gibiler çok seviliyor. Bugün son maçı olan Lazio maçının son dakikalarında sahaya giren bir Inter taraftarı durduruldu, taraftar üzüntüsünden ağlıyordu. Zanetti taraftarın yanına gitti ve onu teselli edip sarıldı. Takımda hangi yıldızlar olursa olsun, takımın yeni sahibi kimi alırsa alsın Inter taraftarı için bir Zanetti olmaları çok zor. Güle güle efsane neslin traktörü, güle güle mizacı değişmeyen adam.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder