17 Ağustos 2015 Pazartesi

OZAN TUFAN NEDEN BEŞİKTAŞ İÇİN KAYIP DEĞİL?


 Tolgay Arslan ve Veli Kavlak’ın sakatlanmasıyla beraber orta saha transferi yapmak isteyen Beşiktaş, Ozan Tufan’ı alamamanın şokunu yaşadı geçtiğimiz günlerde.
Ozan’dan önce sonraki alternatifler olan Aquilani ve Cambiasso’yu da kaptıran Beşiktaş’ın sıradaki hedefi Gökhan İnler olsa da Türk asıllı İsviçreli oyuncu Leicester City ile büyük ölçüde anlaştı. Beşiktaş’ın orta saha için bir numaralı hedefi olan Ozan, Şenol Güneş’in Bursaspor başkanı Recep Bölükbaşı ile olan polemiği sonucu Beşiktaş’a her şey için anlaşılmışken transfer olamamıştı. Şenol Güneş’in bu yaptığı ise belli bir kesim tarafından profesyonelliğe aykırı olarak göründü. Peki Ozan’ın transfer olmaması Beşiktaş için bir kayıp mı? Beşiktaş’ın kime ihtiyacı var, kimleri alabilir?  

BEŞİKTAŞ’IN İHTİYACI

Beşiktaş’ın aradığı orta saha çift yönlü bir orta saha. Defansta sırıtmayacak, ileriye zaman zaman top taşıyabilecek, yeri geldiğinde orta sahada adam eksiltip kilit paslar atacak bir isim. Tolgay bunların hepsini yapabiliyordu, Liverpool maçının son dakikalarında verdiği resital hala akıllarda. Şutları da etkiliydi. Ofansif olarak orta sahada yaratıcılık katabilecek ancak defansif yani zayıf olmayan, biraz dinamik bir orta saha lazım Beşiktaş’a. Hem Atiba ile orta sahada ipleri eline geçirebilecek hem de Atiba’nın yapamadığını yani hücuma destek verip, pozisyon yaratabilecek bir oyuncu lazım. Geçen sene Veli ile Atiba orta sahada ipleri zaman zaman ellerine alsalar da ikilinin üst düzey olmayan top kullanma becerisi Beşiktaş’a üretkenlik için sıkıntı yaratıyordu.  Tabi bu saydığım özelliklerin hepsinin olduğu bir orta saha biraz maliyetli olur. Beşiktaş şu an transferde 11 milyon içerde ancak bu paranın hepsini orta saha için mi harcar, başka bir yere takviye için de kullanır mı yoksa stada veya altyapıya mı harcar bu bilinmez.

KİMLER ALINABİLİR?

Liste önceden daha kalabalıktı, boşta olan Aquilani ve Cambiasso’nun yanı sıra Gökhan İnler vardı ancak bu üç ismin ikisi imzaladı, diğeri ise gitmek üzere. Son zamanlarda konuşulan isimler ise Sebastian Rode, Raheem Lawal, Lucas Leiva. Bir de ismi pek geçmese de West Ham ile anlaşıp taraftar tepkisinden dolayı imzalamayan ve hala boşta olan Joey Barton var. Bu isimlere bakarsak Rode ve Leiva biraz zor. Rode Münih’in kemik oyuncularından olmasa da satmayı pek düşünmeyeceği bir isim. 4 kulvarda 35 maç oynadı ve toplam 1474 dakika aldı, bu da maç başına 42-43 dakika ediyor. Eğer Münih onu kadrosunda tutacaksa ancak daha çok şans bulmasını istiyorsa kiralama formülü uygun olabilir, ancak Alman oyuncunun taliplerinin böyle bir durumda fazla olacağı bir gerçek. Lucas ise Liverpool’un köklü isimlerinden, yıllardır takımda. Birkaç senedir iyiden iyiye rotasyona girmiş durumda. Inter’in de devrede olduğu söyleniyor, ayrıca Leiva tam da Beşiktaş’ın aradığı tarzda oyuncu değil, o daha çok orta sahada işleyen, top kapan, rakibe geçit vermeyen bir isim. Geriye kalanlar Lawal ile Joey Barton.

 Lawal ve Barton farklı tipte oyuncular. Birisi klasikleşmiş İngiliz orta sahası gibi bir oyuncuyken bir diğeri atletik ve biraz da teknik bir oyuncu. Saha içindeki oyunuyla Fernandes’i andıran Lawal Beşiktaş için fazla maliyetli olmayacaktır. Zaman zaman orta sahada topu kesebilen Lawal’ın en çok dikkat çeken özelliği orta sahadan topu alıp dikine gidebilmesi. Geçen sene Tolgay’ın gelişi ile bu sorunu çözen Beşiktaş onun yokluğunda buna çare arayabilir. Joey Barton ise saha içinden çok saha dışı olaylarıyla gündeme gelmiş bir isim ancak Marsilya macerasının ardından durulmuş gibi. Barton Lawal’a göre daha az ofansif olsa da tecrübesi, hırsı ve takıma liderlik edebilecek olmasıyla Beşiktaş’ın “karakter” eksikliğini tamamlayabilecek bir oyuncu.

BEŞİKTAŞ NE YAPABİLİR?


Dediğim gibi Beşiktaş’ın bu mevkiye transferi harcayacağı bütçe, oradaki alternatifleri, Şenol hocanın oyundaki tercihine göre değişecektir. Oğuzhan’ı oraya monte edip ofansif sıkıntıyı giderebilir ve rotasyon için bir orta saha alabilir ya da oraya Oğuzhan’ı monte etmek yerine hücum yönü daha güçlü olan bir orta saha alır. Veli ve Tolgay’ın geri dönüşüyle bu oyuncunun durumunun ne olacağı da var. Formda olan bir yeni transfer bu ikilinin birisini ya da ikisini de yedekte tutabilir. Saydığım isimler dışında da oyuncular vardır elbette. Basına sızmayanlar, daha düşünülmeyenler… Sonuçta transfer ağı çok geniş. Ozan Tufan kaliteli bir genç oyuncu olsa da,  Beşiktaş’ın aradığı tarz orta saha olsa da bu transferin olmayışı Beşiktaş için o kadar da olumsuz değil aslında. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder