6 Temmuz 2018 Cuma

Röportaj: Futbol Evine Geri Mi Dönüyor?



"Bence bu İngiliz futbolu için kötü haber"
"Yeterince yaratıcı ve pozitif değiliz"
"Kötü sonuçlar almaya devam edeceğiz"

"Herkes sonucu biliyor gibi
Daha önce bunu görmüşler
Biliyorlar 
ve bundan eminler
İngiltere başarısız olacak
Şansını harcayacak"






Bu sözler, 1996 Avrupa Şampiyonası öncesi The Lightning Seeds'in "Three Lions/Football's Coming Home" şarkısından. İlk bölüm şarkı öncesinde spikerlerin dedikleri, diğeri ise şarkının ilk kısmında yorumcuların yaptığı kötü yorumlara bir atıf. Yıllardır özel jenerasyonlara sahip olan İngiltere, bırakın kupa kazanmayı, belli bir başarı bile elde edemedi ve 20 yıldan fazladır çok büyük hayal kırıklıklarıyla başa çıkmak durumunda kaldılar. Başarısız performanslar, seri penaltıların yıktığı hayaller... Özellikle de Lampard, Gerrard, Ferdinand, Scholes, Terry, Owen, Beckham, Gascoigne, Shearer ve daha birçok yıldızın olduğu o 20 yıllık dönemdeki performans artık İngiltere taraftarlarını yıldırmıştı. Yine de her turnuvaya büyük beklentilerle gittiler ancak başaramadılar. Artık o isimler geride kaldı ve İngiltere, belki de tarihinin en mütevazı kadrosu ile Rusya'ya gittiğinde beklentiler hiç olmadığı kadar düşüktü. Önceki turnuvalarda İngilizler "Şampiyonluk! Favorilerden birisi! Final!" gibi bağırışlarla büyük beklentiler içindeyken, ilk kez beklentileri bu kadar düşük tuttular. Şu ana kadar beklentiler aslında karşılandı çünkü turnuva öncesinde çeyrek finalin yeterli ve başarılı bir sonuç olacağı düşünülüyordu. Ancak önceki takımlara göre daha aç, daha ofansif ve daha farklı oynayan İngiltere beklentileri biraz daha yukarıya çıkardı ve bir kez daha "Futbol evine geri dönüyor" sözleri yükselmeye başladı. 



Gerek 3-5-2'ye dönmeleri, gerek geçmişteki başarısızlıklardan ve hüsranlardan arınmış bir kadroya sahip olmaları, gerek genç ve dinamik oyunculardan oluşmaları ve elbette de kura bunda etken. İlk iki maçı kazanıp son maçı kaybetseler de, grupta ikinci olup fikstürün sağ tarafına düştüler. Sekiz takımın olduğu sağ tarafta, İspanya ile birlikte daha önce Dünya Kupası'nı kazanan tek takım konumundalar - İspanya'da Son 16'da Rusya'ya elendi. Her ne kadar Kolombiya maçı biraz riskli olsa da onları elemeyi başardılar, hem de ne eleme! Yıllardır penaltılarda şanssızlık yaşayan ve bu konuda kabus yaşayan İngiltere, seri penaltılarda geriye düşmesine rağmen Kolombiya'yı eledi ve çeyrek finale yükseldi. Şimdi karşılarında yıllar sonra yıldızsız ancak organize bir takım olan İsveç var. İngiltere favori olsa da İsveç'i küçümsememek gerek. Yine de turu geçmeleri halinde Rusya-Hırvatistan maçının galibi ile oynayacaklar ve en azından yıllar sonra yarı finale, hatta finale yükselebilme heyecanı var. Peki İngiltere'de durum şu an nasıl? Turnuva öncesinde nasıldı? Southgate ve bu yeni kadro hakkında ne düşünüyorlar? İşte bunları öğrenmek için bazı İngilizlerle konuştuk! 


Image result for gareth southgate 1996
Euro 96'da Southgate penaltıyı kaçırınca İngiltere elenmişti


Hesham Bilal-Hafiz

@hesham786
Manchester, 21


1) Sam Allardyce skandalının ardından 21 yaş altı teknik direktörü Gareth Southgate göreve geldiğinde ne düşündünüz?


Riskli bir seçimdi diye düşündüm ancak ne yapacağından emin değildim, çünkü 21 yaş altı takımını pek izlememiştim. Allardyce skandalı ise benim için büyük bir sürpriz olmuştu.


2) Southgate'in yıllardır dörtlü savunmayla oynayan İngiltere'yi üçlü oynatmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Aynı zamanda 3-5-2'ye dönmek de takımı büyük ölçüde etkiledi mi?

Olumluydum. Ya Van Gaal'in Manchester United'daki üçlü sistemi gibi sıkıcı olacaktı ya da Conte yönetiminde şampiyon olan Chelsea'deki gibi çok başarılı olacaktı. Şu ana kadar oldukça etkilendim. İngiltere iyi paslaşıyor ve top bizdeyken kendimize güvenimiz var. Bu bizim için yeni bir şey ve taraftarların bu korkusuz oyunumuzdan keyif aldığını düşünüyorum. 


3) Turnuva öncesi beklentiler neydi?


Tüm taraftarlar, bu tecrübesiz kadronun Son 16 ya da çeyrek finale çıkmasının iyi bir sonuç olacağını düşünüyordu. Gerçekçi olursak kimse bundan fazlasını beklemiyordu.


4) İngiltere kadrosu açıklandığında tepkiniz neydi? Beklediğiniz başka bir oyuncu var mıydı ya da siz hangi değişiklikleri yapardınız? Örneğin İngiltere orta sahasında pasör bir oyuncu yokken kadroya alınabilecek pas yapabilecek Jack Wilshere gibi. 


Bazı isimlerin kadroda olması garipti. Welbeck'in kadroda olması gülünç ancak Ruben Loftus-Cheek gibi bazı genç isimlerin kadroda yer alması güzel. Evet, birkaç şeyi farklı yapardım, bana göre Ryan Sessegnon geçen sezon dünyanın en iyi 19 yaş altı futbolcusuydu. Tek başına Fulham'ı Premier Lig'e taşıdı ve bir şansı hak ediyordu. Wilshere, Lallana veya Shelvey Rusya'ya getirilmeliydi çünkü İngiltere orta sahasında yaratıcılık eksikliği var. Birkaçının kırmızı kart sıkıntısı olsa da, bu üç oyuncu da riskli bir pas atmaktan korkmaz. 


5) Altın Jenerasyon'a sahip olmasına rağmen İngiltere yıllardır başarılı olamadı. Takımın sorunu neydi? Bu oyuncular abartılı mıydı? Yoksa Rio Ferdinand'ın da bahsettiği gibi kulüpler arasındaki rekabet oyunculara da yansıdı mı?


Bence kadro mizacı ve üzerlerindeki baskı en büyük sorundu. Hepsi çok yetenekliydi ve Avrupa'nın önde gelen takımlarında oynayabilirlerdi, bu yüzden sorun yetenek değildi. Sorun, medya ile taraftarların onlara hata şansı tanımaması ve çok yetenekli bir kadro olduklarından onları İngiltere'nin kupa kazanmak için son şansı olarak görmesiydi. Bu yüzden oyuncular oldukça gergindi ve tüm bu beklentilerle başa çıkamadılar. 


6) Takım morali ve uyumu nasıl görünüyor? Oyuncular iyi anlaşıyor gibi görünüyor ve Southgate de daha iyi bir takım olabilmek için birbirlerini tanımalarını sağlayan aktiviteler düzenliyor.


Kadro uyumu muazzam. Seri penaltı atışlarında da gördüğümüz üzere oyuncular birbirleri için oynuyorlar ve teknik direktör de antrenmanların oldukça içinde. Teknik direktör hiçbir oyuncuyla sıkıntı yaşamadı ve (önceki menajerlerin aksine) oldukça olumlu bir hava yaratıyor, bu da Dünya Kupası'nda hangi sonucu elde edersek edelim harika bir şey. 


Image result for gareth southgate
O penaltıyı kaçıran Southgate artık İngiltere'nin başında 

7) Rooney, Terry, Milner, Lampard, Sturridge, Gerrard gibi oyuncular olmadığından kadroda geçmişten kalma baskı ya da başarısızlık izleri yok, bu yeni ve genç jenerasyon bu konuda önemli mi? Ayrıca değişimin başarısız Euro 2016 macerasında başladığını düşünüyor musunuz? En azından kadro bakımından.


Kesinlikle. Yeni bir jenerasyonun olması, teknik ekibe yeni bir oyun tarzı ve ruh yaratma şansı veriyor. Bu oyuncular korkusuz, turnuva öncesinde onlardan bir şey beklenmediğinden baskı altında değiller. Bu yüzden de özgür bir şekilde oynayabiliyorlar.


8) Belçika, Tunus ve Panama'nın olduğu zayıf bir gruba düştünüz. Grup maçlarında en çok neyden etkilendiniz?


İngiltere için hiçbir grup kolay değildir, yıllardır bizden daha zayıf ekiplere karşı zorlandık. Bu yüzden ilk iki maçı kazanıp Son 16'yı garantilemek özgüvenimizi oldukça yükseltti. En etkileyici şey ise hücum stilimiz ve topu savunmadan çıkarırken gösterdiğimiz özgüven. Southgate'in etkisi gayet ortada.



9) Şu ana kadar sonuçlar açısından değil de sahadaki futbol bakımından İngiltere'den keyif aldınız mı? İngiltere'den alıştığımız futboldan farklı bir oyun izliyor gibiyiz. 



Elbette. İnsanlar istatistiklere bakıp İngiltere'nin yalnızca duran toplarla tur atladığını söylüyor. Aslına bakarsanız top bizdeyken iyi oynuyoruz ve akıcı bir şekilde hücum ediyoruz. Elbette topa sahip olma ve iyi savunma konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz ancak etkili olduğumuz noktaların da bulunduğu kesin.



10) Kolombiya'yı penaltılarda eledikten sonra ülkedeki tepki nasıldı? Bu galibiyet sonrasında beklentiler önceki turnuvalardaki gibi aşırıya çıktı mı?



Tüm ülke, hatta futbol izlemeyen çocuklar ve kadınlar bile, maçları izlemek için bir araya geliyor. Britanya'nın her yerinde devasa kutlamalar oldu. Ülkede hayat duruyor, sokaklar doluyor ve maç izlenen yerler oldukça kalabalık oluyor. Dünya Kupası'nda ilk kez seri penaltı atışlarını kazanmamız büyük bir rahatlama yarattı, bu da ülke futbolunda yeni bir çağın başlandığını gösteriyor.



Beklentilerin artmadığını söylersem yalan söylemiş olurum. Belçika'ya kaybettiğimiz an insanlar finale kadar çıkabileceğimizi düşündü çünkü kura buna oldukça müsaitti. Kolombiya'yı yendik ve yıllar sonra İngiltere yarı finale çıkmak için büyük bir fırsat elde etti.



11) Çeyrek finalde alan savunmasıyla harika bir savunma yapan ve hızlı oyuncuları olmamasına rağmen kontra ataklarda etkili olan İsveç ile karşılaşacaksınız. 



İsveç iyi bir takım ancak harika bir takım değiller. Bu yüzden İngiliz taraftarlar en azından iyimser olabilir. İsveç'e karşı kilidi açmak zor olacak, bu yüzden sistemi Rashford'un da oynayacağı 3-4-3'e çevirebiliriz, böylece yavaş savunmacıları zorlayabilir. Eğer geride sağlam durursak ve hızlı hücum edersek, bu maçı uzatma devreleri olmadan kazanabiliriz.



12) İngiltere İsveç'e elenirse hayal kırıklığı olur mu?



Elbette hayal kırıklığı olur çünkü bu İngiltere'nin yarı finale çıkmak için elde ettiği en büyük fırsat. Eğer grubu birinci tamamlasaydık Brezilya ile eşleşebilirdik ve İsveç onlar kadar iyi bir takım değil. Birçok kişi bu sene başarabileceğimizi düşüneceğinden büyük bir hayal kırıklığı olur. Yine de turnuva öncesinde insanlara çeyrek finali başarı olarak kabul edip etmeyeceklerini sorsanız, birçok kişi bundan memnun olurdu çünkü beklentiler düşüktü. Genç oyuncular da gelişime oldukça açık.


Image result for harry kane england
Yalnızca kupa değil, Altın Ayakkabı da yuvaya dönebilir


Volkan Çelik

@Volkz20
Londra


1) Sam Allardyce skandalının ardından 21 yaş altı teknik direktörü Gareth Southgate göreve geldiğinde ne düşündünüz?



Biraz şaşırmıştım çünkü daha fazla menajerlik tecrübesi bulunan büyük bir isimle anlaşacaklarını düşünmüştüm. Ancak İngiltere alt yaş takımları son birkaç yıldır oldukça başarılı.



2) Southgate'in yıllardır dörtlü savunmayla oynayan İngiltere'yi üçlü oynatmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Aynı zamanda 3-5-2'ye dönmek de takımı büyük ölçüde etkiledi mi?



Bence bu da diğer bir sürpriz çünkü 4-4-2 yıllardır İngiltere'nin kullandığı bir diziliş! Ancak bu futbolun ne kadar değiştiğini ve evrildiğini gösteriyor. Southgate de genç bir teknik direktör olduğundan bunun kesinlikle farkındadır. Günümüzde hala eski toprak teknik direktörler var ancak doğru oyunculara sahipseniz 3-5-2 beğendiğim bir diziliş çünkü orta sahada fazladan bir oyuncunuz oluyor. Southgate'in bunu uyguladığını görmek güzel. İnsanlar şaşırsa da bunun nasıl işleyeceğini görmek için heyecanlandıklarını düşünüyorum. 



3) Turnuva öncesi beklentiler neydi?



Bana kalırsa beklentiler her zamanki gibi yüksekti. Sonuçta İngiliz taraftarlar ve oyuncular her Dünya Kupası'na büyük beklentilerle gidiyor. Ne yazık ki sonuç hiçbir zaman bekledikleri gibi olmuyor.



4) İngiltere kadrosu açıklandığında tepkiniz neydi? Beklediğiniz başka bir oyuncu var mıydı ya da siz hangi değişiklikleri yapardınız? Örneğin İngiltere orta sahasında pasör bir oyuncu yokken kadroya alınabilecek pas yapabilecek Jack Wilshere gibi.



Dünya Kupası kadrosu beni şaşırtmadı, Southgate'in kadroda yer almayı hak eden oyuncuları seçtiğini düşünüyorum. Yine de Wilshere'i kadroda görmeyi isterdim! Bu sezon sakatlıklardan ötürü birçok maçı kaçırdığının farkındayım ancak sağlıklı olduğunda dünyanın en iyilerinden birisi olduğunu düşünüyorum. Oyunu okuyabilen ve anlayabilen oldukça yaratıcı, çalışkan bir oyuncu. İngiltere orta sahasını yönetebilirdi. Aynı zamanda oldukça tutkulu, ki bu çoğu oyuncunun sahip olmadığı bir şey.



5) Altın Jenerasyon'a sahip olmasına rağmen İngiltere yıllardır başarılı olamadı. Takımın sorunu neydi? Bu oyuncular abartılı mıydı? Yoksa Rio Ferdinand'ın da bahsettiği gibi kulüpler arasındaki rekabet oyunculara da yansıdı mı?



Çok iyi bir soru, bana göre birçok oyuncu biraz abartılıyordu. Kulüp seviyesinde harikalardı çünkü etraflarında bir sürü kaliteli yabancı oyuncu vardı. Aynı zamanda burada oldukça tutkululardı. İngiltere için oynadıklarında nedense diğer İngiliz oyuncularla beraber ortalama gözüküyorlardı ve çok az tutkululardı.



6) Takım morali ve uyumu nasıl görünüyor? Oyuncular iyi anlaşıyor gibi görünüyor ve Southgate de daha iyi bir takım olabilmek için birbirlerini tanımalarını sağlayan aktiviteler düzenliyor.



Takım morali ve uyumu iyi görünüyor. Oyuncular mutlu ve motive duruyor. Southgate için oynamaktan mutlular, ancak asıl soru bunu devam ettirip ettiremeyecekleri. İngiliz oyuncular Belçika'ya kaybettikten sonra Kolombiya karşısında iyi bir tavır sergiledi. 


Image result for pickford england
Hızlı bir yükselişin ardından tarihin en pahalı İngiliz kalecisi olan Pickford, Kolombiya maçındaki penaltılarda değerini kanıtladı


7) Rooney, Terry, Milner, Lampard, Sturridge, Gerrard gibi oyuncular olmadığından kadroda geçmişten kalma baskı ya da başarısızlık izleri yok, bu yeni ve genç jenerasyon bu konuda önemli mi? Ayrıca değişimin başarısız Euro 2016 macerasında başladığını düşünüyor musunuz? En azından kadro bakımından.



Bence İngiltere iyi bir yeni jenerasyona sahip ve kadroda kaliteli oyuncular olduğunu düşünüyorum. Genç olmalarına rağmen de tecrübeleri var.



8) Belçika, Tunus ve Panama'nın olduğu zayıf bir gruba düştünüz. Grup maçlarında en çok neyden etkilendiniz?



Dürüst olmam gerek, gruplarda İngiltere beni pek etkilemedi. Kazanmaları beklenen bir maçta Tunus'u zor da olsa 2-1 yenerek grubu açtılar. Ardından Panama ile oynayıp 6-1 gibi bir skorla galip geldiler, ki bu da bekleniliyordu. Son maçta ise Belçika'ya 1-0 kaybettiler. İngiltere'nin daha güçlü rakiplerle oynadığında sınanacağını düşünüyordum ve Belçika'ya kaybettiler, Kolombiya'yı penaltılarda yendiler. Sırada ise İsveç var ve ilginç bir maç olacak.



9) Şu ana kadar sonuçlar açısından değil de sahadaki futbol bakımından İngiltere'den keyif aldınız mı? İngiltere'den alıştığımız futboldan farklı bir oyun izliyor gibiyiz. 



Gerçekten de almadım. Southgate İngiltere'nin dizilişini ve yapısını değiştirdi ancak İngiltere'nin oyunundan pek keyif almıyorum. Turnuvada attıkları 7 gol de akan oyunda olmadı. Ya duran toplardan ya da penaltılardan attılar. Benim için bunda keyif ya da heyecan yok.



10) Kolombiya'yı penaltılarda eledikten sonra ülkedeki tepki nasıldı? Bu galibiyet sonrasında beklentiler önceki turnuvalardaki gibi aşırıya çıktı mı?



Tepkiler çılgıncaydı. Kolombiya galibiyetinden sonra insanlar barlarda ve sokaklarda çılgınca kutlamalar yaptı. İngiltere'yi izlemekten heyecan duymadığımı belirttim ancak dürüst olmam gerek, İngiltere için önemli olan şey turnuvada ilerlemek ve finale giden yol diğerlerine kıyasla daha kolay.



11) Çeyrek finalde alan savunmasıyla harika bir savunma yapan ve hızlı oyuncuları olmamasına rağmen kontra ataklarda etkili olan İsveç ile karşılaşacaksınız. 



İsveç maçının ilginç olacağını düşünüyorum. Fazla gol beklemiyorum ancak iki takımdan da disiplinli bir futbol bekliyorum. Kağıt üzerinde İngiltere daha kaliteli oyunculara sahip olduğundan İngiltere hücumda daha iyi gözüküyor. Ancak İsveç şu ana kadar yaptıklarıyla beni şaşırttı. Güney Kore'yi yendiler, Meksika'yı 3-0 yenerek herkesi şaşırttılar ve Almanya'ya 2-1 kaybettikleri maçta çok şanssızdılar. Takım olarak ne kadar harika olduklarını ve ne kadar iyi savunma yapabildiklerini gösterdiler.



12) İngiltere İsveç'e elenirse hayal kırıklığı olur mu?



Benim için hayal kırıklığı olmaz çünkü İsveç, saygı duyduğum iyi bir takım. Ancak İngiliz taraftarlar bunun kolay bir maç olacağını düşünüyor. Bu yüzden İngiliz taraftarların çoğu adına konuşursam İsveç'e elenmeleri hayal kırıklığı ve sürpriz olur. 





İngiltere'de yaşayan iki kişiyle yaptığımız röportajın ardından beklentilerin biraz yükseldiğini ve İsveç'in biraz küçük görüldüğünü söyleyebiliriz. Çeyrek final eşleşmesinde İsveç'in kolay teslim olmayacağı, hatta sahip olduğu disiplinli savunma ve harika takım olgusu ile rakibini elemesi muhtemel. Bana kalırsa İsveç eşleşmede bir adım önde. Ancak kazanmaları durumunda Hırvatistan-Rusya eşleşmesinin kazananı ile oynayacaklar. Ve onu da kazanırlarsa final... Belki de bu sefer futbol gerçekten evine geri dönüyor. 




"Şimdi bağırıyorum
Formadaki üç aslan
Jules Rimet hala parıldıyor
Artık acı dolu yıllar yok
Hayal kurmaya ihtiyaç yok"



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder