2 Kasım 2014 Pazar

HER ŞEY KÖTÜ!


 
 Bu gece Beşiktaşlılara bir nevi "deja vu" yaşattı. Geçen sene takımın iyi başlamasıyla havaya giren taraftar ve takım daha sonra 5. haftadaki derbiyle darbe alıp (tabi bu darbe de bazı güçlerin de eli var) toparlanamamış ve şampiyonluğun dışında tarihin en önemli ikinciliğini elinden kaçırmıştı. Bu sene de takım iyi başladı, havaya girdi ama ilk derbide sonuç yine aynı, hüsran.



 Beşiktaş için maç iyi geçmedi. Aslında iyi başlamadı da diyebiliriz çünkü henüz ikinci dakikada golü kalesinde gördü. Bunda şüphesiz Necip'in hatası var. Yönetimin geçen seneki hatadan pay çıkarmayıp, o bölgeyi idare etmeyi tercih etmesi ve Bilic'in geçen haftaki maçın kaybedilmesindeki en büyük sorumlulardan birisi olan Necip'i o bölgeden kesmemesi de ayrı iki hata. Takımda gerçek bir sağ bek olmasa da aslen bir bek olan İsmail, ki sene başı sağ bekte gayet iyi oynadı, var. İsmail Kartal önceki haftaların aksine iyi analiz yapıp, iyi kadro çıkarmış. Takımın en zayıf halkası olan "sağ bek" Necip ile defansa katkısı fazla olmayan Kerim'in olduğu sağ kanattan ülkenin en iyi sol beki ve Fenerbahçe'nin delici isimlerinden Alper Potuk o kanatta Beşiktaş için büyük tehlikeydi. Bundan yararlanıp ilk golü buldular.

 Bu sezonun en güzel oyununu sergileyen, pas yapan takımı Beşiktaş sanki bugün bir başka takımdı, renkleri siyah-beyaz olan herhangi bir takım! Fenerbahçe ise önceki haftalara göre iyi hazırlanmış. İlk dakikalardaki baskın oyunları, öne geçtikten sonra açık vermemeleri bunu gösteriyor. İyi kapanan rakibine karşı üretemeyen Beşiktaş ise bir şey yapamadı. Orta sahanın fazla pas hatası yapması, geride Pedro Franco'nun oynamamasından dolayı defanstan rahat rahat top çıkmaması ve Fenerbahçe'nin pres yapıp top kaybına zorlaması top hakimiyetinin Beşiktaş'ta olmasını engelledi. Oğuzhan'ın, Olcay'ın ve Kerim'in üretememesi de Ba'nın geriye dönüp top almasına, yorulmasına ve ileride normal etkisini gösterememesine neden oldu, fazla pozisyona da giremedi Ba. Bunun bir nedeni de Bekir. Bekir bugün Ba'ya hem topsuz alanda hem de top Ba'dayken gölgesi gibi onun hep dibindeydi, rahat bırakmayıp nefes aldırmadı. Partneri Kadlec de bu sezon bulduğu şanslarla takımda bir yeri hak ettiğini, geçen sene göz ardı edilmesinin yersiz olduğunu gösterdi. Alves'in bu sezonki düşen oyunundan sonra Bekir-Kadlec ikilisini daha sık görebiliriz.

 Maçın bir diğer kilit anı ise Olcay'ın atılmasıydı. Oynadığı maçlarda kötü oynasa da gol pozisyonuna girmek konusunda büyük bir yeteneği olan Olcay'ın atılması takımın 10 kişi kalmasının yanı sıra takımın ilerideki üretkenliğini de etkiledi. Beşiktaş kariyerinde ilk kez oyunda atılan Olcay'ın oyundan atılışını da konuşmak gerek. İki faul yapıp oyundan atılmak ilginç, üstelik sert müdahaleler değildi. Olcay'ı uyarmadan sarı kartına iki kez başvurup onu oyundan atan Bülent Yıldırım büyük bir hata yapıp derbinin kaderi ile oynamıştır (maçın genelinde çok kötüydü o ayrı konu,).

 Hakemin kötülüğü bir yana bugün Beşiktaş önceki haftalardaki gibi oynamadı. Geçen hafta yaşanan şok puan kaybının ardından takımın olası bir psikolojik çöküşü, Bilic'in derbi kazanamamasından dolayı üzerinde oluşan baskı ve takımı geride başlatıp hemen golü yemesi bundaki etkenler. Bilic geldiğinden beri derbi kazanamadı (ilk Trabzonspor maçını saymazsak). Beşiktaş bu sezon hücum edip, oyuna ortak olmaya çalışırsa dünya devlerini bile zorlayabileceğini üç kez gösterdi, 2 kez Londra'da ve bir kez Arsenal'e karşı Olimpiyat'ta. Bilic, belki de üzerindeki baskıdan, derbilere korkak başlıyor, geriye çekiliyor, buna evindeki maçlar dahil. Halbuki geçen sene Kadıköy'de basıp saldıran Beşiktaş ilk yarıyı önde kapatmıştı. Bir iyi bir kötü olan Bilic'in bu değişken halini düzeltmesi lazım. Şu bir gerçek ki Beşiktaş son maçlarda geçen seneki defansif başarıyı ortaya koyamıyor. Ersan-Pedro-Sivok üçlüsünün sürekli rotasyonda olması ve ideal ikilinin bulunamaması da bir sorun. Bilic ideal ikilisini bulmalı, bulamazsa da oraya Atınç'ı monte etmeyi en azından denemeli.

 Fenerbahçe ise önceki haftalara göre çok daha iyiydi. İsmail Kartal bugün form ve kondisyon bazında çıkarabileceği en iyi kadroyu çıkardı. Şu ana kadar kötü oynasa da kazanan Fenerbahçe bugün iyi ve akıllı oynayıp kazandı. Kondisyonu ve fiziği kötü durumda olan Sow'un gol atması, takımla sorunlar yaşayan Emenike'nin golü atıp baskı altındaki hocasına koşması oldukça olumlu belirtiler. Fenerbahçe böylece liderliği aldı, takımın arkasına aldığı rüzgarla iyi sonuçların devam etmesi muhtemel. Beşiktaş ise hafta içi Partizan'ı yenip bu kötü gidişe dur demeli, moral toplamalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder