16 Eylül 2017 Cumartesi

RB Leipzig-Borussia Mönchengladbach Maç Değerlendirmesi



Geçtiğimiz sezon ilk defa mücadele ettiği Bundesliga'da Şampiyonlar Ligi vizesi alan ve Beşiktaş ile aynı gruba düşen RB Leipzig, evinde Borussia Mönchengladbach'ı ağırladı.

Çarşamba günü Monaco ile oynadığı Şampiyonlar Ligi maçı sonrası teknik direktör Ralph Hassenhüttl, ilk onbirde 4 değişikliğe gitti. Stoperde Orban yerine orta saha oyuncusu Ilsanker'e forma vermesinin yanı sıra, Monaco karşısında oynattığı Demme'yi yedek kulübesine çekip dinlendirirken yerine Laimer'i sahaya sürdü. Ayrıca Yussuf Poulsen yerine PSG'den transfer edilen Jean-Kevin Augustin ve Kevin Kampl maça başlayan diğer iki isim oldu. Sol bekte ise Brezilyalı Bernardo forma şansı buldu.

İlk yarıyı domine eden taraf Leipzig olsa da ilk fırsatı, savunmanın da hatası ile Gladbach buldu ancak Hoffman henüz ikinci dakikada net bir pozisyonu harcadı. Bu noktadan itibaren oyunun hakimi olan Leipzig, kendisine önde baskı yapmayan Gladbach'a karşı sürekli topa sahip oldu. Gladbach ise kendi yarı sahasına yerleşti, baskı yapmasa da iyi pozisyon alarak rakibin pas yollarını kapamayı denedi ancak Keita ve Kampl, sık sık geriye gelerek buna çözüm oldu. Zaten Kampl kağıt üzerinde kanat gözükse de daha çok biraz içeriye doğru oynadı ve bindirmeler yapan sağ bek Klostermann, kanatta etkili oldu. Leipzig, çabuk ve yetenekli oyuncuları ile rakibinin üstüne giderek fırsatlar buldu. Kanattan topla ilerleyip topu içeriye çıkaran Leipzig oyuncuları, ilk golü bu şekilde buldu. Leipzig'in golcüsü Timo Werner bu haftayı da boş geçmedi. Leipzig bu atak formasyonlarını sürdürürken oyuncular ceza sahasına girip pas opsiyonu oldu. Gladbach ise topu aldığında Leipzig baskı yapıp topla çıkmalarına izin vermedi. Ya onları hataya zorladılar ya da topu ileriye oynamaya mecbur bırakarak topu kaptılar. Enerjisi ve temposu ile öne çıkan Leipzig için her şey harika gidiyordu.





Ta ki Bernardo'nun yaptığı penaltıya kadar. Savunmasında rotasyona giden Leipzig, maç boyunca buna benzer hataları yapmaya devam etti. Penaltıyı gole çeviren Thorgan Hazard beraberliği sağladı. Ancak golden sonra oyunun gidişatında pek değişiklik olmadı. Top yine Leipzig'deydi ve hücum yapan taraf yine Leipzig oldu. Zaman zaman Gladbach rakip savunmanın boşluklarını yakalayıp pozisyon bulsa da bunları değerlendiremeden Leipzig orta sahası yardıma geldi. İleride hızlı oyuncularını ve Keita'nın şık paslarını kullanmayı deneyen Leipzig, bunun meyvesini aldı. Harika bir ilk yarı çıkaran Keita, kaçan Augustin'e şık bir pas attı ve o da topları ağlarla buluşturdu. 

Gladbach geriye düştükten sonra daha hücuma yönelik oynasa da yine fazla baskı yapmadı ve Leipzig topun hakimi olmaya devam etti. Gladbach savunması iyi yerleşse de hızlı ve hareketli oynayan Leipzig takımı onları hataya zorladı. 

Ancak maçın ikinci yarısı çok farklı geçti. Bu sefer oyuna hükmeden Gladbach oldu. Devre arası Hoffmann'ı çıkarıp yerine Hermann'ı alan Dieter Hecking'in planı işe yaradı. Gladbach ikinci yarıya daha cesaretli ve istekli başladı. Bu sefer geriye çekilmiyor, önde basıyorlardı. Topun da kontrolünü alan Gladbach, Leipzig savunmasını Hermann'ın koşuları ile bir hayli zorladı. Zaten Leipzig savunması maç boyu iyi bir görüntü çizmedi, tabi bunun as savunma olmadığını hatırlatmakta fayda var. Gladbach topa hakim olunca Leipzig, ilk yarıda olduğu kadar baskı yapamadı ve Gladbach, daha rahat oyun kurdu. 



İkinci yarıdaki bir diğer büyük fark ise Keita'nın performansı. İlk yarıda harika oynayan Keita, ikinci yarının büyük kısmında yetersiz kaldı. Bunda Kramer ve Zakaria'nın fiziksel oyunu ile Keita'yı yormasının ve Laimer'in fazla etkili olamaması da var. Ortalama pozisyonlara baktığımızda Kramer ve Zakaria, Keita ile Ilamer'den daha yakın oynamış, böylece rakip orta sahaya istediğini -en azından ikinci yarıda- pek yaptırmadı. Gladbach boşluklar yakalasa da Leipzig savunmaya iyi geri dönüşler yapmaya devam etti. 

Top hakimiyetini rakibine kaptırdığını gören Ralph Hasenhüttl 10 dakika içinde hamle yaptı, ilk Bundesliga golünü atan Augustin'i alıp Demme'yi oyuna soktu. Böylece rakibin fiziksel oynayan orta sahasından fazla olmayı ve orta sahayı geri kazanmayı hedefledi. Ancak rotasyonlu çıksa da Monaco maçının yorgunluğu olan Leipzig, ikili mücadeleleri kazanamamaya devam etti. Gladbach yapmadığı baskıyı ikinci yarıda yapmaya başlayıp pozisyonlar buldu demiştik, yine benzer bir durumda topu kazanan Gladbach, topu Stindl'a ulaştırdı ve Konfederasyon Kupası'na damgasını vuran oyuncu ceza sahasının biraz dışından harika bir vuruşla durumu eşitledi.



İkinci yarı ikili müdahalelerin %60'ını kazanan Gladbach, rakibini yormuştu. Şampiyonlar Ligi'ni de hesaba katarsak yorgun olan Leipzig, ilk yarıdaki temposu ve baskısından ötürü daha da yorulmuştu. Belki de Hecking'in planı başından beri buydu? Riskli ancak işe yarayan bir plan. Gladbach golden sonra baskısını iyice arttırdı. Keita etkisini yetirdi ve ne Kampl ne de Forsberg kanatlardan etkili olamadı. Gladbach ataklarından dolayı da bekler ilk yarıdaki kadar ileriye çıkamadı. Hal böyle olunca da ikinci yarının büyük kısmını tek forvet oynamak durumunda kalan Werner, ileride yalnız kaldı ve kendisine ne destek ne de pozisyon sağlanabildi, o da etkisiz kaldı. En büyük silahlarından üçü etkisiz kalınca Bruma takviyesi geldi ancak Kampl yerine oyuna giren Bruma pek varlık gösteremedi. Zaten o girdikten 7 dakika sonra işler tamamiyle değişti. Seneye Liverpool'a gidecek olan Keita, geçen hafta bir başka Liverpoollu oyuncu Mane'nin yaptığına benzer bir müdahale yapınca direkt oyundan atıldı. Şampiyonlar Ligi'nde Leipzig'in ilk golünü atan ve bugün pek varlık gösteremeyen Forsberg oyundan çıktı, yerine Poulsen girdi. Leipzig'in 3. ligde olduğu zamanlardan beri kulüpte olan Poulsen, genelde olduğu gibi Werner'in yanında oynamaya değil, enerjsini kullanarak savunmaya yardım etmek için oyuna dahil olmuştu.

Kırmızı karttan sonra işler iyice değişti. İlk yarıdaki durumun tam tersi gerçekleşti. Geriye çekilen, kapanan ve boşluk vermemeyi deneyen Leipzig iken, topa sahip olan Gladbach oldu. Yine de aynı yetenekli ayaklara sahip olmadıklarından o pozisyonları bulamadı Gladbach. İlginçtir ki takımını yenilemek ve 10 kişi kalan rakibini yormak için değişiklik yapılmadı, üstelik iki değişiklik hakkı kalmıştı Gladbach'ın. Gladbach da top çevirerek boşluk aradı ancak Leipzig, maç boyu verdiği boşlukları bu kez vermedi, maç da bu skor ile sona erdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder