13 Ocak 2018 Cumartesi

Everton'un İhtiyaç Duyduğu Ama Hak Etmediği Forvet



Eintracht Frankfurt, Gaziantepspor, Beşiktaş, Everton... Frankfurt'ta genç ve yedek takımda iyi bir performans sergilese de as takımda fazla şans bulamayan Tosun Paşa, 2010-2011 sezonunun devre arasında Gaziantepspor'a transfer olarak başarı basamaklarını birer birer çıkacağı macerasına başladı.

Buradan Beşiktaş'a transfer olan; Hugo Almeida, Demba Ba, Mario Gomez'in arkasında ikinci forvet olan ancak ertesi sezon artık takımın as forveti olan Cenk Tosun, Vincent Aboubakar'ın da kanatta oynamasına neden olmuştu. Beşiktaş'ta çıktığı 142 maçta 64 gol-13 asist kaydeden Cenk, Şampiyonlar Ligi'nde de kendini göstermesiyle Premier Lig kulüplerinin dikkatini çekti ve sonunda bu kış transfer döneminde gerçek bir forvete ihtiyaç duyan Everton'a transfer oldu. Peki Cenk Tosun ilk Premier Lig maçında nasıldı? 

ARTILAR



Mücadele: Cenk Tosun ileride hücum presi aksatmadı. Rakibin top çıkarmasını engellemek amacıyla ileride, orta sahada basan Cenk, rakibin zaman zaman uzun oynamasına neden oldu. Fiziksel mücadelelerden kaçmayan Cenk, bu konuda etkiliydi. İstekli bir görünüm sergileyen Everton'un yeni forveti, rakip topla çıkarken pres yaparak onları sık sık rahatsız etti.

Ancak hemen burada belirtilmesi gereken bir eksikliği var, o da fiziği. 21 ikili mücadeleye giren Cenk, bunların yalnızca altısını kazanabildi. Bunda en büyük etken Premier Lig'in fiziksel kalitesine sahip olmaması. Tamamen güçsüz değil ancak Premier Lig'deki güçlü ve atletik oyunculara karşı ikili mücadelelerde biraz ezilebilir, ki bugün de gerek savunma mücadelelerinde gerekse ileriye çıkarken savunmanın onunla girdiği mücadelelerde bunu gördük. Cenk'in fizik olarak kendisini Premier Lig seviyesine yükseltmesi gerek. Tabi transferinin üstünden kısa bir süre geçtiğini ve Cenk'in asla çalışmayı bırakmayan bir karakterde olduğunu düşünürsek, zamanla bu eksikliğini kapatması muhtemel.


Everton'un ihtiyacı: Sam Allardayce'ın kendisini istemesindeki en büyük neden Everton'un tam ihtiyacı olan forvet tipi olması: gol atabilen, uzak mesafeden iyi şut çekebilen, havadan etkili olan, top tutabilen, ileride takım oyununa uyum sağlayabilecek bir forvet. Bugün Everton, korkunç savunmasından ötürü ilk golü yiyene kadar (ki sonraki goller de bir o kadar korkunç savunma hatalarından kaynaklandı) ön tarafta iyi bir uyum sergiledi. Takıma yeni katılan Cenk, kendisine yakın oynayan Bolasie-Sigurdsson ve Rooney ile fena bir uyum sergilemedi. Ancak birbirlerine pek alışkın olmadıklarından düşünülen ile uygulanan arasında fark vardı, bu da hücumda üretkenliği sağlayamadı. Bu yüzden de %60 pas isabeti ile oynadı Cenk, yine de pas tercihlerinin iyi olduğunu ancak takım arkadaşlarıyla tam uyuşamadığını söylemek gerek. Zaten farkın açılması ile hem Everton oyundan koptu, hem de Cenk 61. dakikada oyundan alınıp yerine kulübün genç isimlerinden Dominic Calvert-Lewin girdi.

Hareketlilik: Cenk, Beşiktaş'taki kariyerinin başlarında hareketsizdi ancak bunu zamanla atlattı. Özellikle bu sezon hareketsizlik sorununu atlatan Cenk, Premier Lig'deki ilk maçında bunu gösterdi. Gerek hücumda, gerekse savunmada hareketliydi - zaten etkili pres yaptığını söylemiştik. Sahadaki boşlukları kullanmaya çalışan, gol pozisyonu aramasının yanı sıra bu pozisyonlarda takım arkadaşlarına fırsat üretmeye çalışan Cenk, ileri uçtaki oyuncularla henüz uyumsuz olmasından ötürü bu çabasının meyvesini toplayamadı. 


EKSİLER



Hava topları: 11 hava topundan beşini kazanan Cenk, aslında bu alanda fena değildi. Yine de havadan oynayan, orta ağırlıklı oynayan Everton'da daha iyisini yapması gerek. Premier Lig'deki stoperlerin hepsi kaliteli olmasa da, neredeyse hepsi hava hakimiyetine sahip. Kafa vuruşları ve hava hakimiyeti konusunda eksiği olmayan Cenk, havada kendisine avantaj sağlayabilecek ya da kendisinden daha güçlü ve daha uzun oyunculara karşı ezilmeyecek fiziksel seviyeye gelmeli. İkili mücadelelerde istekli olmasına rağmen %30'un altında kazanma yüzdesinin de nedeni olan fiziksel eksikliği, hava hakimiyetinde de ona sıkıntı yaratıyor. Eğer bu konuda da kendini geliştirebilirse hem atılan uzun topları indirip takım arkadaşlarına servis yapabilir, hem de topu takımında tutabilir. 

Faul sorunu: Cenk'in istekli olduğunu ve etkin bir pres yaptığını belirtmiştik. Ancak fiziğinden ötürü yeteri kadar ikili mücadele kazanamadığını belirttiğimiz Cenk, 60 dakikada dört faul yaparak bu konuda sahanın lideri oldu. Hiçbiri sert fauller olmasa da biraz daha sakin olmalı ve aynı zamanda yaptığı etkin presi de biraz kısarak enerjisini maçın sonlarına saklamalı. Beşiktaş'ta da zaman zaman bu konuda sorun yaşıyordu. Yine en büyük eksikliği fiziğinin bunda bir etken olduğunu düşünüyorum. Eğer fiziğini geliştirirse mücadeleleri daha rahat kazanır ve dolayısıyla faul sayısı da azalır.

Fiziksel eksiklik: Daha önce de söylediğimiz gibi aslında bütün eksikliklerine neden olan eksiklik bu. Cenk fizik olarak zayıf ya da güçsüz değil ancak Premier Lig'in fizik ve mücadele konusunda bambaşka olduğunu düşünürsek geliştirmesi gerektiği şart. Hem uzun vadede hem de bu maçta başına biraz sorun açan fiziğini Premier Lig stoperleri, N'Golo Kante gibi kasları yorulmak bilmez bir orta saha, uzun ve güçlü orta sahalara karşı düşünürseniz daha fazla sorun yaşaması hiçten bile değil. Yine de Cenk'in fiziğini geliştireceğine inancım tam. 


EN BÜYÜK SORUN

Aslında Cenk'in iyi performans sergilemesine rağmen aman aman bir şey yapamayışı takımdan kaynaklanıyor. Yazın 148 milyon € harcayan Everton, tüm bu transferlere rağmen sezona çok kötü bir başlangıç yapınca teknik direktör Ronald Koeman ile yollar ayrılmıştı. Sam Allardyce takımı toplasa da Everton hala kadrosunun oynaması gereken oyunu oynayamıyor. Allardyce ile "İngilizvari" bir oyun oynayan Everton, savunmayı sağlama alıp kontralarla gol arıyor ve hücumda fazla macera aramıyor. Ancak bu maçta savunmanın sağlamdan çok paramparça olduğunu ve hücumda neredeyse hiçbir macera olmadığını belirtmek gerek. Cenk bugün topla 33 kez buluştu. Kendisinden az topla buluşan oyuncular oyuna yedekten dahil olanlar ve ilk değişiklikte oyundan çıkan Bolasie. Bir de kaleci Jordan Pickford'un Cenk'e 7 pas atarken, zaman zaman yanına gelip ikinci bir forvet gibi oynayan Rooney'nin ona 1 pas attığını söylersek durumu daha iyi anlatmış oluruz. 

Cenk her zaman kendi başına golleri yaratabilen bir oyuncu değil. Şampiyonlar Ligi'nde Porto'ya attığı ve Talisca'ya yaptığı asisti kendi başına yaratsa da kendisine servis yapılması gereken bir oyuncu. Everton teknik direktörü Big Sam'in de röportajda dediği gibi Sigurdsson, Bolasie ve Rooney'i ona yakın oynatıp servis yapmayı amaçlıyorlardı ancak bunu yapamadılar. Gerçi Dembele'nin orta sahadaki mükemmel performansı ve rakibin ligdeki en iyi takımlardan birisi olan Tottenham olduğunu hesaba katarsak biraz normal. Ancak Everton sezon boyunca - bu kadar kötü olmasa da - benzer bir görüntü verdiğinden bir sorun oluşuyor. Takımın oyun sistemi, Cenk'i beslemezse Cenk Everton'da zorlu günler yaşayabilir. Ancak eğer orta saha ve hücum ona şans yaratır, hücumda da uyum sağlanırsa Cenk gollerine Premier Lig'de de devam edebilir.

Kısacası Cenk bugün iyi bir performans gösterdi. Hatta bir asist yaptı ancak haklı bir ofsayt gerekçesiyle Rooney'nin golü geçersiz sayıldı. İleride hem etkiliydi hem de değildi çünkü düşündükleri iyi olsa da ileri uçla oynamaya alışık olmadığından uygulamalar kötüydü. İlk golü yiyene kadar Everton'un ihtiyaç duyduğu forvet olduğunun sinyallerini veren Cenk, eğer takım ona göre oynar ve ona şans yaratırsa kendi performansıyla takımı da yukarıya çekecektir. Ancak ilk maç itibariyle Cenk ve Everton'u en iyi anlatabilecek söz "Everton'un ihtiyaç duyduğu ancak hak etmediği forvet" olduğu. Umarız Everton bu korkunç savunmayı düzeltir, hücumda uyum ve yaratıcılık sağlar da onu hak ederler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder