10 Ocak 2016 Pazar

Doğru İlaç



İsmi  geçen sene Beşiktaş ile anılan ve şu günlerde Galatasaray'a transferi konuşulan Martin Linnes 20 Eylül 1991 doğumludur.
Mevkisi sağ bek olan Linnes, futbola Sander'de başlayan ve oradan Kongsvinger'e geçen Linnes, 2010 yılında Kongsvinger formasıyla ilk kez Norveç Ligi'nde oynayan Linnes kontratının bittiği 2012 senesinde Molde'ye transfer olmuştur. 2012'den beri oynadığı Molde'de 2 lig, 2 de kupa şampiyonluğu yaşayan Linnes, bu süreçte tüm kulvarlarda 164 maça çıkıp 152'sine ilk 11 başlamıştır. Maç başına sahada kaldığı süre 79 dakika olan Linnes, Molde formasıyla 14 gol 26 asist kaydederken 11 kez sarı kart, 1 kez kırmızı kart görmüştür.

İstastistiklerin büyük bir kısmını kenara bırakırsak öncelikle söylemek gereken şey Galatasaray'ın çok iyi bir transer yaptığı. Sağ bek pozisyonunun dışında sağ kanat ve orta saha oynayabilen Linnes, ofansif özellikleriyle ön plana çıkan bir oyuncu. Hücuma verdiği katkı, hızı, bindirmeleri ve top sürüş yeteneği ile Linnes, kuşkusuz Molde'nin şampiyonluklarında kilit rol oynadı. Zaten ofansif özelliklerinin üst düzey olmasından dolayı hocaları onu zaman zaman sağ kanat olarak denedi, fena da performans göstermedi açıkçası. İstatistiklere bakınca o bölge için fazla skorer bir oyuncu olmadığı söylenebilir. Linnes bitiricilik ve şut bakımından üst düzey bir oyuncu değil ancak paslarının geliştiğine birazdan değineceğim. Ayrıca Linnes'in kariyerinin çok büyük bir kısmında sağ bek oynadığını hatırlatmakta fayda var. Yaptığı katkıyı Türkiye'de gösterirse Galatasaray için faydalı olacağı kuşkusuz. 

Linnes'in diğer oynayabildiği bir mevki de orta saha. Özellikle bu sene işler ters gidince Molde'nin eski hocası Skullason onu bir kaç kez orta saha denedi. Orta saha oynarken iki yönlü orta saha gibi oynayan Linnes'in yanındaki partneri defansif özellikleri daha baskın oluyordu. Bu yüzden Linnes ileriye daha rahat çıkıp pas tercihi oluşturabiliyordu. Bunun yanı sıra pas konusunda kendisini bir hayli geliştirdiğini söylemek gerek. Orta sahada oynaması, oyununun gelişmesi gibi etkenlerden dolayı artık daha fazla kilit pas atabiliyor, oyunu açabiliyor, doğru pas tercihi yapabiliyor. 

Peki Linnes'in hiç zayıf yönü yok mu? Elbette var, o da defansif özellikleri. Molde bu sezon ligde beklenen performansı sergileyemediyse (6. bitirdiler) bunun nedeni takımın defansif olarak istenen performansı gösterememesi ve hücum bölgesindeki sakatlıklar. Değineceğimiz şey ilki. Takımın bekleri, özellikle Flo, hücuma katkı yapsa da defansif açıdan fazla iyi değillerdi, buna stoperlerin bir türlü istenen performansı gösterememesi de eklenebilir. Linnes defansif anlamda pozisyon bilgisinde ortalama kalıyor ayrıca markaj konusunda sıkıntı yaşadığı bir gerçek. Zaman zaman gerek pozisyon bilgisi eksikliğinden, gerek hücuma fazla çıkışlarından bölgesi boş kalabiliyor. Adamını kaçırdığı da oluyor ancak bunu hızı ile kapatabilen oyuncu, bu konuda büyük bir açık vermezse sıkıntı yaşamıyor. Onun dışında fiziksel olarak üst düzey bir oyuncu değil. Bir bek için ortalama bir boya sahip olsa da hava toplarında etkisiz kalıyor. Eşleştiği rakibi ondan fizik olarak güçlüyse sıkıntı yaşayabiliyor. 

Eksiklerine rağmen Linnes, Galatasaray'ın aradığı oyuncu. Hem ofansif hem de defansif olarak Galatasaray'ın sağ bekleri Sabri ve Tarık'tan çok daha iyi. Değindiğim sağ kanat ve orta saha pozisyonlarına gelirsek, ben Linnes'in o bölgelerde kullanılacağını düşünmüyorum çünkü Galatasaray'ın bariz bir sağ bek ihtiyacı var. Ayrıca Galatasaray'ın 4-2-3-1 oynadığını düşünürsek, ön libero mevkisi için defansif özellikleri bir hayli zayıf kalıyor. Sağ açık pozisyonu ise bir nevi kapalı kutu. Eğer Galatasaray 4-4-2 oynasaydı sağ kanat veya orta saha oynama ihtimali vardı  ancak gerek sağ bek eksikliği, gerek sistemin uymamasından ben Linnes'in sağ bek oynayacağını düşünüyorum.

Galatasaray mali krizle boğuştuğu dönemde oldukça akıllı bir transfer yaptı. Söylenenlere göre bonservis 1.75-2 milyon € civarı ve maaşı ise 1 milyon €.  Ancak tek bir sıkıntı var o da İskandinav oyuncuların ligimize kolay kolay alışamaması. Nedenini  bilemiyorum. Belki havasından, belki iki ligin farklı tarzından dolayı. Kuzey ülkelerinin ikliminin bizden çok farklı olduğu gayet açık. Ayrıca Tippeligaen'de oynanan oyun daha açık, daha ofansif bir oyunken bizim ligimizde oyun daha defansif ve çok daha sert. Eğer Linnes bu uyum sorununu atlatırsa Galatasaray uzun bir süreliğine iyi bir sağ bek bulmuş olabilir.  Son bir şey hatırlatmakta fayda var, Norveç Milli Takımı'nda yer alması ve Avrupalıların İskandinav pazarını gözlemlemesinden dolayı belli bir tanınmışlığı ve talibi olan Linnes, sergileyeceği bir performanstan sonra iyi bir transfer yapıp Galatasaray'a mali açıdan destek olabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder