26 Nisan 2014 Cumartesi

SEZONUN MAÇI İÇİN ADAY: LIVERPOOL-CHELSEA



 Yarın belki de Premier League'in bu sezonki en önemli maçı olacak. Bu sezon oynattığı güzel futbolla izleyenleri büyüleyen ve şampiyonluk yolunda ilerleyerek sürpriz yapan Liverpool, "Özel Adam" ile beraber sezon başı çoğu otoriteye göre favorisi olan Chelsea. 

 Sezon başı Liverpool'un bu kadar başarılı olacağını söyleseniz büyük ihtimal size gülerlerdi. Takımın en iyi oyuncusu Suarez sezon daha başlamadan gitmek isteyerek sorun çıkarmıştı, ayrıca kadro kalitesi zirveye oynayacak kadar iyi değildi. Son yıllardaki performans da düşünülünce Brendan Rodgers ile beraber en fazla Şampiyonlar Ligine giderler olarak düşünülüyordu. Chelsea ise harika kadro derinliği ve Mourinho ile şampiyonluğun City ile beraber en büyük favorisiydi. Ancak bu sezon Premier League'de sürprizler sezonu oldu diyebiliriz, bu sürprizlerden birisi ise Liverpool. Kırmızılılar sadece zirveye oynamadı, ayrıca güzel futbol oynayarak rakiplerinin bile takdirini kazandı. Oynadıkları hücum futbolunun meyvesini ligde 96 gol atarak aldılar denilebilir ancak özel olarak parantez açılması gereken bir şey varsa o da Suarez ve Sturridge'in bu sezonki performansı. Takımın arıza çıkartan ismi Suarez ilk beş maçı kaçırmasına rağmen 30 gol atıp 12 asist yaptı ve şu an hem gol hem de asist krallığında lider. Ayrıca Steven Gerrard'ın yokluğunda koluna kaptanlık bandını takan Suarez takımın da bir nevi lideri. Yaptığı 12 asist zaten onun kendisi için değil, takımın başarısı için oynadığını gösteriyor. Gol krallığında Suarez'i ise 10 gol geriden takım arkadaşı Sturridge takip ediyor. İkilinin gol bazında toplam 50 golü var. Liverpool sadece bu ikiliden değil, bütün kadrodan yararlanmayı başardı. Geçen sezon ümit veren Coutinho'nun yanı sıra her ne kadar yarın cezasından dolayı oynayamayacak olan Henderson geldi. Tabi Sterling'in bu seneki yükselişini atlamamak gerek.Takım savunma olarak aksasa da attığı gollerle bunu telafi ediyor. Skrtel'ın 7 golünü de unutmamak lazım!

 Chelsea ise Liverpool'un zıt kutbu. Liverpool nasıl hücum futbolu oynuyorsa Chelsea daha garanti oynuyor ve savunmada taviz vermiyor. Bu sezon ligde sadece 26 gol yedi Chelsea. Hücum hattı olarak kaliteli isimlere sahip olsalar da ligde 67 gol atabildiler. Bunun bir nedeni de Chelsea'nin üç ileri uç oyuncusunun formsuz olması... İsim olarak üç dünya çapında forvete sahip olsalar da bu isimler eski günlerinden uzak. Eto'o, Torres ve Ba üçlüsü beklentilerin altında kaldı. Eto'o 21 maçta 9 gol atarken bir zamanlar Liverpool'un altın çocuğu olan Torres 25 maçta 4 golde kaldı. Bir stoper olan Skrtel ondan daha fazla gol attı bu sezon! Ba da Torres ile eşit gol sayısına sahip. Takımın en çok gol atan oyuncusu 14 gol ile Eden Hazard. Belçikalı harika bir sezon geçirse de yarınki maçı sakatlığından dolayı kaçıracak. Tabi yarınki maçı tek kaçıracak olan Hazard değil, Chelsea'de daha bir çok önemli eksik var. Salı gecesi Atletico maçında omzu çıkan Cech ve kaptan Terry bu maçta oynayamayacaklar. Ayrıca Brezilyalı orta saha oyuncusu Ramires de cezasından dolayı bu maçı kaçıracak. Mourinho hafta için Atletico ile olan rövanş maçını düşünerek yedek kadroyla çıkmak istediğini söyledi. Tabi burada Chelsea'nin kadro genişliği devreye giriyor. Bu yüzden eksikler Liverpool'un işine yarasa da kolay bir maç olmayacağı kesin. 

 Peki nasıl bir maç bizi bekliyor? 25 yıl sonra gelebilecek şampiyonluk tüm Liverpool taraftarlarını heyecanlandırdı. Dile kolay 25 yıl. Her sene olan hüsrandan sonra "Gelecek sene bizim senemiz" diyerek bir nevi bizim Beşiktaş taraftarını hatırlatan sadık Liverpool taraftarı Anfield'ı doldurup City maçında olduğu gibi harika bir atmosfer yaratacaktır. Liverpool seyirci desteğini arkasına alıp baskı kuracaktır. Chelsea ise sağlam savunma yapıp kontralarla gol arayacaktır. Bu sezon Liverpool ilk 15-20 dakikada yaptığı baskının etkisiyle gol atıyor. Kalede Cech'in yokluğu ve Chelsea'nin yedek kadro ile çıkacak olması bunun yine olabileceğini gösteriyor. Ancak Liverpool'un zaafı savunma, bu sezon 44 golle ligin ilk beş takımı arasında en çok gol yiyen takım, hatta berbat bir sezon geçiren Manchester United'dan bile fazla gol yediler!  Chelsea bunu kullanabilecek oyunculara sahip. Schürrle, Salah, Willian gibi tempolu ve kaliteli oyunculara sahip olan Chelsea eğer savunmada dayanır ve ilk 15 dakikayı gol yemeden kapatabilirse işler onların lehine dönebilir.  Mourinho takımına daima iyi kontra yaptıran bir hoca olmuştur ve ilk 15 dakikada gol bulamayan Liverpool daha fazla yüklenirken bir kontradan kalesinde gol görebilir. Kadrosu genç ve Chelsea'ye nazaran tecrübesi daha az olan Liverpool bunun ardından afallayabilir. Yarın maçın ilk 15 dakikası maçın geri kalanını büyük ölçüde etkileyecektir. 

 Yarın Chelsea kadrosu yedek ağırlıklı olacak o yüzden kimin oynayacağını tam kestiremiyorum, zaten sezon boyu bol rotasyon kullandı Mourinho. Ancak Ba ve Schürrle oynarsa takım için etki edecek iki oyuncu olacak. Oynadığı maçlarda fena oynamayan Ba takımın gol umudu olacak ve belki de neden Eto'o ve Torres'ten daha iyi olduğunu ve formayı hak ettiğini gösterme şansına sahip olacak. Schürrle ise oynadığı maçlarda genellikle iyi performans çizdi bu sezon. Hızı ve tekniği ile yarın fark yaratacak isim olacaktır. Liverpool içinse kilit adam Suarez değil kaptan Gerrard olacaktır. Böyle büyük bir maçta onun gibi bir kaptana sahip olmaktan daha iyi ne olabilirki? Takımın mottosunun tam anlamı olan Gerrard sonunda "asla yalnız bırakmamasının" karşılığını bir şampiyonlukla alabilir, bunu hak ediyor doğrusu. Bu sezon daha çok ön libero oynayan Gerrard çaldığı toplar, mücadelesi, pasları ve gerektiğinde golleri ile takıma can veriyor. Böyle stresli bir maçta Premier League Şampiyonluğu hariç her şeyi görmüş bir kaptan o sonuçta. Yarın mücadelesi ile hem tribünlere hem de takıma bir çok kez can verecektir. Sonuçta yıllardır bunun için uğraşıyor ve ona göre "Buradan artık dönüş yok!".

 Yarın Liverpool taraftarları ve Premier League için önemli bir gün. Chelsea taraftarı arada 5 puan varken ve Şampiyonlar Liginde yarı finaldeyken bu maçı normalde olacağı kadar önemsemeyebilir, zaten Mourinho bu yüzden rotasyona gidecek. Bu maçı dikkatli bir şekilde takip edecek bir taraftar grubu daha var, Manchester City taraftarları! Harcanan milyonlara rağmen Capital One Cup zaferi harici elinde bir şey olmayan City en azından yanına bir de ligi kazanmak isteyecektir, sonuçta o kadar harcanan para tek kupa için olmamalı! Yarın Premier League'in belki de en önemli maçı oynanacak ve bu maç belkide 25 yıllık bekleyişin sonu olacak. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder