28 Haziran 2014 Cumartesi

JFS: JUSTICE FOR SUAREZ (SUAREZ İÇİN ADALET)



 Üzerinden bir kaç gün geçse de fazlasıyla değinmek istediğim bir konu var: Luis Suarez'in kariyerinde 3. kez olmak üzere bir oyuncuyu ısırması. Eşi benzerine (kendi vakaları hariç) pek rastlanmayan bu olay bu sefer daha da büyük bir arenada oldu.
İlki Hollanda Ligi'nde olurken diğeri Premier Lig'de Chelsea'li Ivanovic'i ısırırken oldu. Bu sefer arena daha büyüktü. Premier Lig'de o zaman olan Chelsea-Liverpool maçının fazla bir önem taşımadığını düşünürsek (çünkü puan tablosunda fazla bir fark olmayacaktı) bu sefer olay çok daha önemli bir organizasyonda gerçekleşti, DÜNYA KUPASI! Chiellini'yi aniden ısıran Suarez tıpkı Chelsea maçında olduğu gibi kırmızı kart görmedi. Daha sonra da Uruguay golü bulup turu geçti. Eğer Suarez atılmış olsaydı Uruguay da İtalya gibi 10 kişi kalacaktı.


 Neden bilinmez, babaannesinin dediği gibi anne ve babasının o çocukken boşanmasını hatırlaması ile hırçınlaşmasından mı, onun hırçın oyunundan mı, markaj altında bunalıp kendini kaybetmesinden mi... Nedenini bilmiyoruz ancak merak ediyoruz. Bunun nedeninin psikolojik bir sorun olduğu kesin. Nedeni ne olursa olsun savunulacak bir davranış değil zaten. Futbolda "rakibini ısırmak" diye bir şey kesinlikle yok.Ancak 3. kez gerçekleşen bu olayın nedenini bulmak ve bir daha olmamasını sağlamak gerek. Sonuçta herkesin dilinde tek bir şey var "Bunu çocuklar da izliyor ve kötü örnek oluyor Suarez". Evet doğru bir düşünce. Şu ana kadar her şeye katılıyorum ancak katılmadığım bir şey varsa o da ceza. Verilen 9 maç dünya kupasından men oldukça mantıklı bir ceza, para cezası da öyle. Ancak verilen "4 ay futbolla alakalı her aktiviteden uzak olma" cezası oldukça acımasız. Suarez bu ısırma olayını bu sefer milli takımda yaptı ve bunun için Liverpool'u cezalandırmak yersiz. Suarez şu an Liverpool'un en önemli oyuncusu. Böyle bir ceza ile geçen sene şampiyonluğu kıl payı kaçıran Liverpool'un bu seneki hedefine büyük bir engel. Liverpool'a komplo yapılıyor demiyorum ancak bu ceza ile Liverpool'a da haksız bir ceza verilmiş olunuyor.

 "3. kez yaptı, Liverpool burada kurban ama bunun olması gerek" diye düşünüyorsanız o zaman bir de şunu dinleyin, Suarez sadece maçlardan yasaklanmış değil, Temmuz ayından itibaren 4 ay boyunca kulüple olan antremanlardan, kulüple aynı otelde konaklamadan, statlara girmekten yasaklı Suarez. Dünyada suçlular için bile "topluma kazandırılmalı" deniyor. Ancak bu ceza Suarez'in kariyerine ve hatta hayatına büyük bir darbe vuracak. 4 ay sonra fizik ve psikoloji olarak ne durumda olacak bu da bir soru işareti. Cezanın bu 4 aylık kısmı büyük bir saçmalık. Bu ceza oldukça ağır. Bu ceza zaten bir şeyleri çözmeyecek. Geçen sene FA ona 10 maç ceza verdi ve bu olay bir yıldan biraz daha uzun bir zaman diliminde tekrar gerçekleşti. Demekki ceza çözüm değilmiş. Yapılması gereken Suarez'in bunu neden yaptığını bulmak ve ona psikolojik destek sağlamak, ancak buna dair hiç bir yaptırım yok. Suarez'in bu yaptıkları maça kazanmaya yönelik çirkin hamlelerden çok aklındaki bir sıkıntının bir refleks olarak dışarı atılması. Eğer ki bunu maç kazanmak için yapsaydı ısırdıktan sonra dişlerini tutmazdı, bu yaptığını saklardı. İş yine Liverpool'da bitiyor. Suarez'i 1 senede harika bir oyuncunun yanı sıra örnek bir lider yapan Brendan Rodgers ve Liverpool teknik ekibi bu sorunun üstesinden gelmek zorunda. Tabi başka bir yere transfer olmazsa. Tüm o cezaların aksine transfer yasağının olmaması da "çark dönmeli" gerçeğini göz önüne seriyor.

 Sonuç olarak bu ceza hem çok ağır (bunun nedeni de hem bu olayın 3. kez olması, hem sosyal medyadan gelen baskı, hem İngiliz basınının yaptığı baskı -malum İngiltere'ye 2 gol attı ve İngiltere'de fazla sevilmiyor-, hem de FIFA'nın bir nevi güç gösterisi yapmış olması), hem adaletsiz, hem de çözüme gitmeyen bir ceza. Zaten ceza daha FIFA Disiplin Kuruluna gidecek. Umarım orada adalet yerini bulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder