24 Mayıs 2014 Cumartesi

BEŞİKTAŞ TRANSFER GÜNLÜĞÜ: İLLE DE TÖRE OLSUN!


 Yıllardır beğendiğim bir oyuncudur Gökhan Töre. Zamanında Chelsea altyapısında oynarken verdiği bir röportajda kendinden emin konuşuyordu "Malouda'dan daha hızlı ve daha tekniğim ama onu geçmem için bu yeterli değil". Bunu söylediğinde henüz 17 yaşındaydı.
Daha o yaşta kendine güveniyordu ama gerçekçiydi. Malouda'nın daha tecrübeli olduğunu biliyordu ama inandığı hatta bildiği bir şey vardı, kumaş olarak Malouda'dan daha kaliteliydi.

 Ancak Chelsea'de tutunamadı. Belki oradaki futbola alışamadı, oyunda fazla kayboldu, belki takımda şans bulamadı. O zamanlar tam takip etmediğim için bilemiyorum. Daha sonra Hamburg'a geçti ve orada iyi performans gösterip Rubin Kazan'a transfer oldu. Burada üzücü olan şey Gökhan'ı Türk kulüplerinden önce yabancı kulüplerin keşfetmesi. Bu aslında Türk oyuncu ağı olarak kulüplerimizin tam da gelişmiş olmadığını gösteriyor. Belki de Gençlerbirliği ya da başka bir Anadolu takımı onu keşfetti ancak bütçeleri yetmedi.. Çünkü Kazan'a giderken 5 milyon €'luk bir bonservisle gidiyordu.

 Rusya'da da tutunamadı Gökhan. Sezon başı Beşiktaş'a kiralandı. Uzun süre sonra Beşiktaş gerçekten beğendiğim bir oyuncuyu alıyordu. Daha çok milli maçlarda izlediğim Gökhan 17 yaşındayken söylediklerini doğru çıkarıyordu. Hem hızlıydı, hem teknikti. Türk kanat oyuncularındaki en büyük eksiklik belki de, hız. Her ne kadar teknik veya mücadeleci olursa olsunlar hızları bir türlü istenen seviyede olmuyordu. Topu ayaklarına alıp kanadı "delemiyorlardı". Alan daralınca etkinlikleri azalıyordu (Gökhan da zaman zaman dar alanda kafasını kaldıramadığı için topu ya eziyor, ya da gereksiz çalımlara girebiliyor, ancak bu henüz 22 yaşındaki bir futbolcunun aşabileceği bir sorun). Gökhan'ın gelmesi beni sevindirmişti. Bu sezonki performansına bakarsak 4 gol atıp 7 de asist yaptı. İstatistik olarak fena değil. Ayrıca takımın yarattığı şanslarda da büyük payı vardı. Sağ kanatta yarattığı tehlikeler olsun, adam eksiltmesi olsun, hızını kullanması, topu sola doğru sürüp çektiği şutlar olsun takımın işine oldukça fazla yaradı. Hem Töre Beşiktaş'ta profesyonel olarak en iyi sezonunu geçirdi, hem de takım başarısız da olsa katkısı oldu.

 Bu kadar etkili ve yararlı olan ve genç olan bir futbolcu kesinlikle alınmalı. Her ne kadar eksikleri olsa da 22 yaşında olduğu için onu eğitip eksiklerini düzeltebilirsiniz. Zaten siz almazsanız rakipleriniz alır. Bu sizi uzun vadede finansal olarak etkiler. Gökhan fark yaratabilen Türk oyunculardan. 5+3 ile Türk oyuncuların kalite önemi daha da arttı ve Gökhan'ı kaçırmamak gerek. Kaliteli bir kanat oyuncusuna sahip olmayan Galatasaray Gökhan'ı direkt olarak kapar, hatta Fenerbahçe bile alabilir (Gerçi Fenerbahçe'ye giderse söneceğini düşünüyorum, gerek oyun sistemi, gerek zaman zaman oyunda kaybolması, gerek kanadındaki beke yardıma gitmeyip o kanadı aksatması Fenerbahçe'yi etkiler, zamanla kulübeye çekilir ve Fenerbahçe'de zamanında sönen futbolcular gibi olur, zaten Stoch onun gibi bir oyuncu olmayıp daha çok oyun içinde kalıp aktif oynayan bir oyuncu olsa takımda kalırdı). Gökhan hem takımın başarısı için etki yaratır, ki başarılı olmak nakitte getirir ki bu da Beşiktaş'ın en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden birisi. Ayrıca göstereceği performans ile fiyatını arttırıp ileride yurt dışına satılabilir. Avrupa takımlarının iyi bir bonservis verebileceği futbolculardan birisi.

 Kısacası 5-6 demeden, 1.5-2 demeden Gökhan alınmalı. Çünkü talibi çok olan bir futbolcu. Bu sezonki performansı ile rakiplerin dikkatini çekti, üstelik kiralık geldi. Kiralık olan Ramon'u almayıp başka bir bek alabilme lüksün var, rakiplerin onu direkt kapmaz, daha ucuzuna daha iyisi bulunabilir ama Gökhan'ı almayıp daha kalitesizini, sadece daha ucuz diye almama ve rakibine kaptırma hakkın yok! Eğer başarı istiyorsan bu yatırımı göze alacaksın. Ki Beşiktaş kulübü madem 1-2 milyonu bile bu kadar fazla önemsiyor, neden Sezer, Eneramo, Dany alındı? Neden Toraman oynamadan maaşını tıkır tıkır aldı? Beşiktaş'ın en büyük sorunu yaşadığı bu çelişkiler. Kulüp elbet finansal olarak dikkatli olmalı ancak başarıya götürecek oyuncular da alınmak zorunda. Zaten kendisini bu sene kanıtlamış. Zaman zaman elbette düşüş yaşayacaktır ancak performansı sezon genelinde belirleyici ve etkili olacaktır. Bırakın Eto'o'yu, bırakın Gomis'i, bırakın Van der Vaart'ı. İlk önce Gökhan'ı bitirin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder