5 Ağustos 2014 Salı

ŞAMPİYON UNITED



 Dün gece Guinness International Champions Cup sona erdi. 8 takımın yer aldığı turnuvanın finali ancak bu kadar önemli olabilirdi. İngiltere'nin kuşkusuz en büyük rekabeti olan Liverpool-Manchester United turnuvanın finalinde kozlarını paylaştı. Maçtan önce denildiği gibi, bu iki takım karşılaşınca dostluk maçı sayılmaz.



 Dün gece iki takım gerçek onbirlerine yakın bir kadro ile çıksa da iki takımın da eksiklikleri vardı. Liverpool'da Sturridge, Flanagan, Lovren; United'da Robin Van Persie. Sturridge'in eksikliğinde Brendan Rodgers Brezilyalı'yı sağa çekip Gerrard'ı onun yerine aldı, ve Gerrard'ın geçen sene üstlendiği orta sahanın gerisinde oynayıp defans-hücum arası bağlantı kurma işi ise Henderson'a kaldı. United'da ise RvP'nin yokluğunda takımda kalıp kalmayacağı hala belli olmayan Hernandez oynadı.

 Maça Liverpool daha baskılı başladı, topa daha fazla sahip oldu. Maçın başında Valencia sakatlanınca, Van Gaal sağ tarafta oynayan Young'u sağa çekti ve sol tarafa henüz fit olmadığını söylediği Luke Shaw'a yer verdi. Young sağa geçince onun Van Gaal'in yeni taktiğindeki rolünü tam olarak yapamaması, defansif olarak oldukça aksıyor ve geri dönüşlerde sorun yaşıyor, Sterling'e sol tarafta büyük bir boşluk bıraktı. Maçın başında iki kez gelen Sterling ikincide Smalling'e penaltı yaptırdı, Gerrard da kendisinden beklenildiği gibi penaltıyı gole çevirdi.

 Golden sonra United topa daha çok sahip olmaya başladı. Defanstan kısa paslarla çıkmaya çalışan United Liverpool'un presinden dolayı zorlanınca kaleci De Gea'ya geri oynamak zorunda kaldı, De Gea uzun oynayınca da Skrtel ve Sakho gibi iki hava hakimiyeti yüksek olan oyuncu bu topları rahatlıkla topladı. Young ve Shaw'un tam anlamıyla 3-5-2 kanat oyuncuları olmaması onları zorluyor, defans sıkışınca dönüp top almaları gerekirken ve defansa dönmeleri gerekirken bunu fazla yapamıyorlar, özellikle Young. Ancak Shaw zamanla alışıp geriye gelip top aldı ve defansını rahatlattı, bir bek olmasından dolayı adamını kovalamakta zorluk çekmiyor.

 Kalabalık olan ve United'a göre fiziksel olarak daha güçlü olan Liverpool orta alanı United'ın pas oyununa fazla izin vermedi. United'ın ortadan gelişen ataklarını ya kestiler ya da engellediler. Yaptıkları presle de topu kapıp çıktıkları etkili kontralarla gol aradılar. Şans bulsalar da golü bulamadılar, Lambert biraz daha etkili olabilseydi belki de ilk yarı 2. golü bulabilirlerdi. Young'ın aksamasını anlayan Liverpool, Sterling'in kanadından yüklendi. Coutinho sağ tarafta olsa da zaman zaman sol içe gelip top aldı ve Sterling'e ara pasları atıp tehlike yaratmayı denedi. United defansının üçlü oynamaya alışık olmaması ve Jones-Evans- Smalling üçlüsünün uyumlu olmaması bir çok kez hataya neden oldu ve açık verdi. Hücumda ise ilk yarı paslaşmada zorlandı, ama Young ve Shaw'un kanattan getirdiği toplarla gole yaklaştı.

 Devre arasında Van Gaal ilk yarı orta alanı tutamayan Fletcher'ı ve defansın en zayıf halkası gibi oynayan Evans'ı çıkarıp Cleverley ve Blackett'ı oyuna aldı. İkinci yarı United daha fazla kanat oyunu oynadı. United kanatları çizgiye inmeden derinlemesine açtıkları ortalarla Rooney ve Hernandez'i kaçırıp gol aradı ve buldu. İlk yarı sonuç getirmeyen pas oyunun yerine gelen kanat oyunu çabuk sonuç verdi. Young'un sağdan açtığı derinlemesine ortada Rooney dokundu ve durum eşitlendi. Burada Skrtel'ın bu topa müdahale edememesi ve Johnson'un Young'a, maç boyu, yetişememesi Liverpool için sorun oldu. İsim isim kaliteli oyuncuları olsa da hala takım savunmasında sorun yaşıyorlar. İkinci yarı Shaw daha da etkili oldu. Geriye gidip top aldı, ileriye taşıdı, verkaçlar yaptı, kanat bindirmesi yaptı. Bu golden sonra bu sefer sol kanattan gelişen atakta 2 dakika geçmeden United Mata ile 2 yaptı. Golden sonra Liverpool oyuna hakim olup daha ofansif oynadı. Ancak United ileride pres yaparak Liverpool'un hazırlık paslarını yapmasını engelledi ve rahat çıkmalarına izin vermedi. Johnson ve Kelly topu alıp ileriye taşımada güçlük çekti, Sakho ve Skrtel ise topla fazla oynayan oyuncular olmadıkları için pres altında ya pas hatası yaptılar ya da Mignolet'e döndüler. İlk yarı gelen Liverpool ataklarını savuştıramayan United ise ikinci yarı savunmada başarılı oldu. Blackett gelen atakları oldukça başarılı bir şekilde kesti.

 Rodgers orta alandan Gerrard ve Allen'ı çıkarıp Emre Can ve Lucas'ı alınca Liverpool'un orta saha üstünlüğü gitti, maç biraz daha dengeli oldu. İstediği sonuca sahip olan United, rakibinin orta alanının zayıflamasını da fırsat bilerek pas oyunu ile hep zamana oynadı hem de hücum şansı aradı. Daha sonra Van Gaal Kagawa-Mata, Hernandez-Nani değişikliği yaptı. Nani ve Young ile Liverpool'un yüklenmesini kontraya çevirmeyi denedi United. Maçın geri kalanında Liverpool yüklense de ilk yarıdaki gibi şans bulamadı. İkinci yarıda Liverpool için değinilecek bir şey varsa o da Ibe. Ibe yetenekli bir oyuncu ama bu yeteneğini oyun zekası ile birleştirmesi lazım. Topu ayağına alıp üst üste attığı çalımlar yetenek ama daha az çalımla gole gidebilmesini, daha etkili olmasını öğrenmesi lazım, bu da Brendan Rodgers'ın yapabileceği bir iş. Kısa sürede nasıl Sterling'in potansiyelini büyük bir yeteneğe dönüştürdüyse bunu Ibe için de yapabilir. Liverpool'un yüklenmeleri sonuç vermedi, Herrera'nın yerine giren Lingaard son golü atıp sonucu belirledi.

 İki takımın da hala eksiklikleri var. Liverpool da sorun yine savunma. Takım savunması yapamıyorlar, geçen sene bu yüzden çok fazla gol yiyip şampiyonluktan oldular desek yeridir. Johnson yerine alınabilecek bir oyuncu hem hücumda hem savunmada oldukça işe yarar. Yeni transfer Lovren pres altında top çıkarabilen, ayakları yumuşak bir oyuncu, Rodgers'ın bu özelliğini kullanacağı kesin, ancak savunmadaki partneri ile uyumu yakalayabilecek mi o büyük bir sorun. Bir de Liverpool'un bir merkez forvet sorunu var. Geçen sene Suarez o mevkide en iyi olduğunu kanıtladı ama o gitti. Yerine alınan Lambert dün hiç iyi bir izlenim vermedi. Markovic o bölgede neler yapar belli değil, potansiyelli ama çok genç, o yükün altından kalkamayabilir. Sturridge'i merkeze çekebilir ama bu geçici bir sorun olur, sene içinde sorun yaşanabilir. Bu yüzden Liverpool'a bir merkez forvet lazım. Onun dışında takımın oyunu oldukça iyi, ama sonucu getirecek oyuncu gerek.

 Van Gaal'ın yeni sistemine uyum sağlamak kolay olmayacak, bunu Van Gaal de söyledi, hatta Avrupa'nın bu sene onlar için olmamasının iyi olduğunu ve ilk haftalarda takımın biraz tökezleyebileceğini söyledi. En büyük sorun kanat oyuncularının defanstaki görevlerini aksatması ve stoperler sıkışınca geriye dönüp topu almamaları. Bu zamanla aşılabilecek bir sorun, Van Gaal'in dediği gibi zamanla takım daha iyi olacak, ancak bu turnuvada izlediğimiz kadarıyla ofansif olarak işler iyi. Yapılan paslar, verkaçlar, pass&move oyunu (Real Madrid'e Young'ın attığı golün hazırlanışı), kanattan gelişen etkili ataklar ve derinlemesine paslar umut veriyor. Chicharito takımdan ayrılabilir, zaten kafasını fazla oyuna veremedi dün, bunu belli etti ancak RvP takıma katılacak. Tabi bir sorun daha var, 3'lü stopere sağlam, bir lider olabilecek, defansı toparlayabilecek bir oyuncu lazım. Eğer Vidic olsaydı bunu üstlenebilirdi ancak Inter'e gitti. Eğer Hummels söylentileri doğruysa ve transfer sonuçlanırsa United için çok iyi olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder