9 Ağustos 2014 Cumartesi

ŞANSSIZLIĞI YEN BEŞİKTAŞ!



 Beşiktaş'ın yıllardır çektiği bir şey varsa o da şanssızlık. Her kulvarda, her sezon şanssızlık yaşayan Beşiktaş (geçen sezonu hatırlayın, şanssız ve eşi benzeri çok nadir görülecek olaylar başımıza gelmişti) bir kez daha şanssızlığının kurbanı oldu. Yıllar önce Şampiyonlar Ligi gruplarında 4. torbadan gidip Almanya Bundesliga Şampiyonu Wolfsburg'u çeken Beşiktaş
, bugün de Arsenal'i çekti! Hem de daha bütün takımlar orada dururken! Zaten sosyal medyada Beşiktaş'ın bu şanssızlıkla kesin Arsenal'i çekeceği geyikleri dolaşırken bu gerçekleşti. Infantino Beşiktaş'ı çekti ve ardından Arsenal...

 Arsenal'i anlatmaya gerek yok, Arsenal'i tanıyalım tarzı yazılarada gerek yok zaten. Arsenal İngiltere'nin en büyük takımlarından birisi, İngiliz futbolunun demirbaşlarından. Takımın 18 sezondur başında olan Fransız teknik adam Wenger takımın oyun stilini, tarzını yıllardır aynı tutuyordu. 4-3-3 dizilişiyle sahaya çıkan, hücumu düşünen, pas oyununa dayanan, ancak Barcelona'nın aksine bunu tempo yapan hatta aniden yapılan seri, kısa paslarla gole giden Arsenal'in tanınmış bir diğer yanı ise genç oyuncuları kullanması, onları yetiştirmesi ve sonunda onları satması! 12 yıl önce Premier League'i namağlup şampiyon tamamlayıp "Yenilmezler" lakabını alan Arsenal o günlerinden uzak yıllar yaşadı. 2006'da Şampiyonlar Ligi finaline çıksalar da kazanamadılar. 10 yıl kupa kazanamamanın ve yıldız futbolcuları kaybetmenin etkisiyle taraftarlar geçen sene isyan ederek Wenger'in istifa etmesi gerektiğini söylemişlerdi. Zaten o dönemi de Türk medyası yakından takip etti, zira geçen sene Arsenal play-off'ta bir başka temsilcimiz Fenerbahçe ile oynadı.

 Ancak kara bulutlar az da olsa dağıldı. Wenger nihayet para harcayıp bir potansiyelli isim değil, bir yıldız aldı, bu isim de Mesut Özil oldu. Sezona harika başlayan Mesut daha sonra sakatlandı, performansı düştü ama sezonun sonunu iyi kapadı, Arsenal de F.A. Cup finalinde Hull City karşısında ilk yarı 2-0 geride olsa da 3-2 kazanıp kupayı müzesine götürdü.

 Sadece Arsenal'i çekmesi değil, dinç, hazır ve transfer yapan bir Arsenal'i çekmesi de bir şanssızlık Beşiktaş için. Wenger bu sezonun başında rakipleri transfer yaparken voleybol oynayan fotoğraflarıyla dalga konusu olmuştu ama takım bombaları birer birer patlattı, gerçek bombalar.Sagna'nın gidiği ile boşalan (Jenkinson da West Ham'a kiralık gitti) sağ beke Newcastle'dan Debuchy, Southampton'dan Calum Chambers alındı (bu geleceğe yönelik bir hamle). Ardından ileriye bir takviye olarak, belki de hala kafalarda soru işaretleri bulundura Giroud'un yerine, Alexis Sanchez transfer edildi 38 milyon €'ya. En sonda Szczesny'nin şu an yedeği olsa da Wenger'in dediği gibi formayı alabilecek olan, ve 2 sene önce Beşiktaş'ın gündeminde olan, David Ospina transfer edildi. Bir de vize sorunu nedeniyle yıllardır kiralık olarak yollanan Joel Campbell bu sezon takımda olacak. Dünya Kupası'nda ve Olympiakos'ta gösterdiği performansla önemli bir oyuncu olduğunu gösterdi Kosta Rika'lı.


 Bu oyuncuların yanı sıra takımda önceki sezonlarda yer alan Giroud, Podolski, Oxlade-Chamberlain,Cazorla , Walcott (gerçi karşılaşmada yok, geçen sene Tottenham maçında sakatlandıktan sonra hala sahalara dönemedi) gibi önemli hücum oyuncuları var. Orta sahada ise Mesut Özil, Aaron Ramsey, Tomas Rosicky, Mikel Arteta, Jack Wilshere gibi hücuma yönelik oyuncular var, kullanabilecekleri defansif orta saha  ki bu kilit noktalardan birisidir. Arsenal geçen sezon Premier League'de orta sahasının hücuma yönelik olmasından dolayı çok gol yedi, kalesinde kontra gördü (ki Liverpool, Chelsea, Manchester City hezimetlerinin nedeni budur). Beşiktaş'ın Atiba-Veli ikilisi geçen sene orta sahada pres yapıp çok fazla top kaptı ve takımın kontra atağa çıkmasını sağladı. Beşiktaş'ın kadro kalitesi Premier League'in yarısından daha kötüdür, ancak geçen sene Arsenal'in sorun yaşadığı bu nokta kullanılırsa Beşiktaş'ın tur açısından bir şansı olabilir.


 Arsenal'in de bizim gibi eksiklikleri var. Vermaelen'in gidecek olması gündemde. Belçikalı oyuncunun yerine transfer edilebilecek kaliteli bir stoper oldukça etkili olur, Arsenal de Liverpool gibi savunmada sorun yaşıyor. Ayrıca orta sahada defansif bir oyuncuya ihtiyaçları var. Khedira söylentileri hala devam ediyor. Eğer Khedira alınırsa Beşiktaş'ın olası planı suya düşebilir çünkü Khedira sahanın her yerinde pres yapan, yorulmayan, pas oyununu seven ve Stutgart'ta oynarken oyun kurucu olması nedeniyle hücuma yatkın bir oyuncu. Bu iki mevkiye olası transferler Beşiktaş'ın planını ve hücumlarını zora sokabilir.

 Peki Beşiktaş'ın olası planı nedir? Beşiktaş ne yapmamalıdır? Beşiktaş fazla geride bekleyip sadece kontra düşünürse zaten Arsenal'in hücumcu orta sahası ve ilerideki yetenekli ayakları turu kısa sürede bir formaliteye dönüştürebilir. Tabi rakibin Arsenal olması ve oldukça hızlı kontralara çıkabilmesi nedeniyle hücum futbolu da mantıklı değil. "Akıllı oynamalıyız" diyen Bilic bir kez daha akıllı oynayacaktır, yani Mehmet Demirkol'un dediği "denge oyunu". Fazla geriye yaslanmadan, fazla hücum yapıp açık vermeden oynanacak bir oyun. Arsenal'i EPL'de bir çok kez izleyen birisi olarak söyleyebilirim ki savunmada oluşacak ufak bir açığı gole çevirmede ustalar. Beşiktaş geçen sezon yaptığı takım savunmasını biraz daha iyi yapmak zorunda. Maçın ilk 15-20 dakikası daha çok önemli. Eğer Beşiktaş erken bir gol bulursa seyircisinin de desteğini arkasını alıp ikinci golü bulabilir, geçen sene Arsenal erken gol yediği maçlarda genelde bocaladı, bunun tekrar olmaması için bir neden yok. Ancak Beşiktaş gol atmadan kalesinde gol görürse gol atmak zorunda kalacağı için daha fazla açık verecektir ve bu da Arsenal için gol tehlikelerine yol açacaktır. Beşiktaş eğer ilk maçta kalesinde gol görmeden kazanırsa ikinci tur için bir avantaj elde edecektir, Beşiktaş'ın geçmişte Chelsea, Manchester United gibi İngiliz devlerine karşı deplasmanda kazandığını hatırlatmak gerek, ayrıca Bilic'in "akıllı" oyunu deplasmanda oynanacak bir eleme maçının ikinci ayağı için oldukça uygun.

 Beşiktaş'ın elinde büyük bir koz var, Demba Ba. Tek bir oyuncu elbette maçı değiştiremez, Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo bile takımını her zaman tek başına taşıyamıyor, ancak Ba oldukça önemli bir koz, her an gol pozisyonuna girebiliyor ve golü atabiliyor, ki bunu Feyenoord maçında gördük. Ayrıca formu oldukça iyi olan Pektemek, çabasıyla, presiyle Arsenal savunmasına sorun yaşatabilir ve Feyenoord maçında yaptığı gibi Ba'yı golle baş başa bırakabilir. Ayrıca bugün transferi açıklanan Gökhan Töre, çizgiye inip aniden topu çekmeyi alışkanlık haline getiren Olcay Şahan bir başka iki tehlike. Orta sahada Veli-Atiba ikilisinin yapacağı pres, kapacağı toplar eşleşmenin bir diğer önemli faktörü.

 Beşiktaş'ın işi kolay değil. Rakip oldukça güçlü, ayrıca Arsenal 12 kez oynadığı Şampiyonlar Ligi play-off'unda hiç kaybetmedi. Bu psikolojik açıdan bir üstünlük. Yıllardır oyuncularını satıp parayı kasasına koyan Arsenal, son 2 yılda para harcayıp kadrosunu güçlendirdi. Bu Beşiktaş'ın bir başka şanssızlığı olsa da yapabilecek fazla bir şey yok. Beşiktaş takımı kendilerinin Beşiktaş olduğunu tekrar tekrar hatırlayıp sahaya çıkmalı. Eğer Beşiktaş Arsenal'i elerse kimse kızmaz, hesap sormaz (eğer takım gerektiği gibi olursa, bu eşleşme için sağ bek transferi şart, ve bir de planlarda varsa 10 numara), ancak Beşiktaş turu geçerse büyük bir olay olur, bunun getirdiği moralle takım ligde oldukça iyi bir başlangıç yapar. Beşiktaş bu turu geçerse sadece Arsenal'i değil, şanssızlığını da yenmiş olacak!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder